04 juni 2022

Nytt byte i portföljen

Börsen fortsätter att inte lämna någon oberörd. Ena dagen uppseendeväckande uppgångar och en annan  uppseendeväckande nedgångar. 
Gäller att hänga med i svängarna och identifiera bra köptillfällen. Min personliga övertygelse är dock fortfarande att vi inte sett slutliga botten ännu även om vi de sista veckorna sett viss uppgång på börsen. Jag navigerar efter att botten sätts någon gång från aug-okt. Detta är givetvis mina egna teorier i rådande nuläge och saker kan inträffa under resans gång som förändrar bilden åt båda håll. Därför känner jag mig fortsatt ytterst motiverad att ha ett högt sparande och köper nya aktier varannan vecka.
Sparandet placeras i Svolder, Fastator och Avanza USA för tillfället. Räknar med att jag inom någon dryg månad har kommit upp i önskat antal aktier i de bolagen eftersom jag då uppnår mitt uppsatta mål på hur många aktier jag ska äga i varje bolag. VNV Global i samma portfölj har jag nu uppnått önskat antal i och därför stoppat sparandet där. Avanza USA kommer jag att fortsätta fylla på med en mindre insättning varannan vecka.

Har hänt en del sedan jag skrev senast 7/5. Bl a har Swedish Match hamnat under uppköpsluppen hos Philip Morris. Jag hade Swedish Match i två av mina portföljer. Ett mindre innehav i lilla utdelningsportföljen och ett större innehav i min stora portfölj.
Aktien rusade 25 % första handelsdagen efter att uppköpsryktet tog fart. Andra dagen fortsatte uppgången med ytterligare 8 %. Här tog jag beslutet att avyttra båda mina innehav i bolaget. Hade redan ett plus innan då Swedish Match var ett av få bolag som faktiskt låg på lite plus i år. Uppgången gjorde att bolaget blev mitt näst största innehav efter Investor.
Pengarna från försäljningen använde jag till en startposition i Lifco i stora portföljen. Köpte en halv position ungefär mot vad jag tänkt på sikt. Fyllde även på min position i Vitrolife som också är under uppbyggnad i samma portfölj. Resten av pengarna har jag lagt i kassan som just nu utgör ca 13 % av min stora portfölj. Inväntar kommande dippar för fortsatt påfyllning.

Utdelningsportföljen här till höger innehåller numera bara 7 innehav efter att Swedish Match avyttrats. Likviden från försäljningen fördelade jag ut på dessa innehav. Planer finns för att ersätta Swedish Match med en ny kandidat. Närmast till hands just nu är att det blir Bilia eller Coor. Men jag håller linjen öppen ett tag till och har fler under bevakning. Planen på längre sikt är att jag ska fokusera mer på bolag med hög direktavkastning. Därför ska jag när portföljen för investmentbolag är fylld till önskad nivå styra över nysparandet till denna portfölj. Portföljen har skött sig bra i år och ligger nu på ett plus på 2,4 % för året. Ca 22 % bättre än all share index i år. 7/5 var portföljen värd 63416,00. Idag är den värd 69148,00.1 kommentar: